Ochranné nápoje se poskytují zaměstnancům na
pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami k ochraně jejich
zdraví před účinky tepelné zátěže či zátěže chladem. Podmínky a rozsah, za
nichž je zaměstnavatel poskytuje, uvádí nařízení vlády č. 361/2007 Sb.,
kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.
Ochranné nápoje (dále také ON) musí být zdravotně
nezávadné, nesmí obsahovat více než 6,5 hmotnostních procent cukru a množství
alkoholu nesmí překročit 1 hmotnostní procento. ON pro mladistvé zaměstnance
nesmí obsahovat alkohol vůbec. Nápoje chránící před zátěží teplem nebo chladem
mohou obsahovat látky zvyšující odolnost organizmu (například vitamíny).
Náhrada minerálních látek prostřednictvím ON se
uplatňuje v případě, že výsledky měření ztráty tekutin překračují trojnásobek
hygienického limitu ztráty tekutin z organizmu potem a dýcháním; hygienický
limit činí 1,25 litru za osmihodinovou směnu. V takovém případě se jako ON
podává voda se střední mineralizací 500 až 1 500 mg rozpuštěných pevných látek
na 1 litr vody. Při ztrátě tekutin do trojnásobku hygienického limitu se
náhrada tekutin zajišťuje podáváním vody s nízkou mineralizací 50 až 500 mg
rozpuštěných pevných látek na 1 litr vody.
NahoruHodnocení zátěže teplem
Zátěž teplem při práci je určena množstvím
metabolického tepla vznikajícího svalovou prací a faktory prostředí, kterými se
rozumí teplota vzduchu, teplota okolních ploch, rychlost proudění a relativní
vlhkost vzduchu. Hodnotí se z hlediska únosnosti pro zaměstnance, a to:
dlouhodobá zátěž (je limitovaná množstvím vody ztracené
při práci z organizmu potem a dýcháním), vyjadřuje se jako dlouhodobě únosná
doba práce,
krátkodobá zátěž (je limitovaná množstvím akumulovaného
tepla v organizmu, které nesmí překročit pro zaměstnance aklimatizovaného i
neaklimatizovaného 180 kJ/m-2). Vyjadřuje se jako krátkodobě
únosná doba práce. Za aklimatizovaného zaměstnance se považuje zaměstnanec
vykonávající práci po dobu alespoň 3 týdnů a dobu delší od nástupu na
posuzované pracoviště.
Dlouhodobě a krátkodobě únosné doby práce
aklimatizovaného a neaklimatizovaného zaměstnance v osmihodinové směně se při
dané zátěži teplem určí podle ztráty vody postupem upraveným v příloze č. 1
nařízení vlády č. 361/2007 Sb. V budovách se zátěž teplem hodnotí podle
operativní teploty to nebo teploty kulového teploměru tg ve spojení
s relativní vlhkostí vzduchu a rychlostí jeho proudění. Na venkovních
pracovištích se zátěž teplem hodnotí podle teploty vzduchu v °C a rychlosti
jeho proudění. Množství tepla vytvářeného organizmem zaměstnance při
práci se hodnotí podle energetického výdeje spojeného s touto prací.
Nápoje chránící před zátěží teplem se poskytují:
při trvalé práci zařazené podle přílohy č. 1, část A, tab. č. 2
nařízení vlády č. 361/2007 Sb. do třídy práce IIb a vyšší, pokud je vykonávána
za podmínek, kdy jsou překračovány maximální přípustné operativní teploty (t
omax) stanovené v citované tabulce pro tuto třídu práce,
je-li měřením doloženo, že při dané práci dochází ke ztrátě
tekutin vyšší, než stanoví hygienický limit; výpočet ztráty tekutin se provádí
vždy, když je práce zařazená do třídy IIb nebo vyšší vykonávána v pracovním
prostředí, v němž je relativní vlhkost vzduchu vyšší než 70 %, rychlost
proudění vyšší než 0,3 m . s-1 nebo když práce vyžaduje použití
pracovního oděvu, u něhož jsou tepelně izolační vlastnosti vyšší než 1 clo,
které odpovídá trojvrstvému oděvu,
při trvalé práci v zátěži teplem zařazené podle zákona o ochraně
veřejného zdraví do kategorie čtvrté, nebo
při trvalé práci na venkovním pracovišti, pokud je na základě
monitorování teploty venkovního vzduchu předpoklad, že teplota venkovního
vzduchu, měřená na pracovišti zastíněným teploměrem v průběhu osmihodinové
směny jednorázově, přesáhne hodnotu (tomax) operativní teploty stanovené pro
danou třídu práce v příloze č. 1, části A, tabulce č. 2 nařízení vlády č.
361/2007 Sb.
Trvalou prací se rozumí výkon práce po dobu delší než 4
hodiny za směnu.
NahoruHodnocení zátěže chladem
Zátěž chladem při práci se hodnotí z hlediska její
únosnosti pro zaměstnance ve směně (směnou se rozumí část týdenní pracovní doby
bez práce přesčas, kterou je zaměstnanec povinen na základě předem stanoveného
rozvrhu pracovních směn odpracovat). Únosné hodnoty zátěže chladem jsou
stanoveny přílohou č. 1 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. s ohledem na energetický
výdej zaměstnance při dané práci a s ohledem na teplotu vzduchu korigovanou
podle rychlosti jeho proudění. Při práci vykonávané na pracovišti v
budově se chladová zátěž vyjadřuje operativní teplotou; na venkovním
pracovišti teplotou vzduchu korigovanou podle rychlosti jeho proudění.
ON chránící před zátěží chladem se poskytují při trvalé
práci na:
pracovišti, kde musí být z technologických důvodů udržována
operativní teplota 4 °C a nižší, nebo
venkovním pracovišti, pokud jsou nejnižší korigované teploty
venkovního vzduchu naměřené na pracovišti zastíněným teploměrem v průběhu
osmihodinové směny nižší než 4 °C.
NahoruPoskytování ochranných nápojů
Ochranné nápoje se poskytují na pracovišti nebo v jeho
bezprostřední blízkosti tak, aby byly pro zaměstnance snadno a bezpečně
dostupné. Zaměstnavatel je poskytuje zaměstnancům bezplatně podle
vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních
podmínek práce.
Nápoje chránící před:
zátěží teplem se poskytují v množství odpovídajícím
nejméně 70 % tekutin a minerálních látek ztracených z organizmu za
osmihodinovou směnu potem a dýcháním,
zátěží chladem se poskytují teplé, v množství alespoň půl
litru za osmihodinovou směnu.
Právní předpisy nestanoví vzor vlastního seznamu
zaměstnavatele pro poskytování ON. Zaměstnavatel si seznam musí vytvořit
sám. Seznam se vydává zpravidla jako součást vnitřního předpisu pro poskytování
ochranných nápojů. Do směrnice je zbytečné opisovat požadavky stanovené
nařízením vlády č. 361/2007 Sb., je však třeba z těchto požadavků vycházet.
Vnitřní předpis pro poskytování ON by měl vedle
charakteristických obsahových náležitostí typických pro vnitřní předpis (jako
je název předpisu; identifikační údaje o zaměstnavateli; označení statutárního
orgánu, který předpis vydává; uvedení právního předpisu, který je vnitřní
směrnicí konkretizován a prováděn; datum vydání; datum nabytí právní účinnosti;
označení vnitřního předpisu, který je novým vnitřním předpisem rušen; podpis
osoby, která vnitřní předpis vydává) dále obsahovat (podle druhů a
množství ON) například:
konkrétní místa, kde se ON vydávají,
kdo se stará o správnou teplotu ON vydávaných zaměstnancům,
v jakých nádobách se nápoje dodávají (individuální
balení, nápojový automat, konve, termosky apod.) a v jakých nádobách se
poskytují zaměstnancům (kelímky na jednorázové použití, hrnky apod.),
kdo je povinen se starat o dostatek jednorázově používaných
nádob, o čistotu opakovaně používaných nádob a o hygienu v místě vydávání
ON,
určení osob, které jsou odpovědné za zajišťování měření a
sledování nepříznivých mikroklimatických podmínek a při zjištění stanovených
hygienických limitů jsou oprávněné vydat pokyn k poskytnutí ON a k zastavení
poskytování ON,
jména osob odpovědných za sledování výdeje a spotřeby ON na
pracovištích a za zabezpečování dostatečného množství ON,
vlastní seznam pro poskytování ON.
Výhodným je tabulkové zpracování vlastního
seznamu. Do sloupců se postupně uvedou ta pracoviště, kde jsou pracovní…